Изолация на баня против влага

Хидроизолация за баня – на каква да се спрем

Всеки един новодомец е наясно с това, че при покупката на жилище, едно от първите неща, на които да се обърне внимание, е ремонта на банята. Това е помещението, играещо ключова роля и винаги трябва да го поставяме на преден план. Тук застава въпроса, свързан с избора на хидроизолация и това на кой вариант да се фокусираме.

В статията ще се опитаме да ви разкажем малко повече за това какви са видовете хидроизолации, както и това какви са техните предимства и недостатъци. Надяваме се информацията, която ще ви изложим в редовете по-долу, да ви послужи като наръчник и с наша помощ скоро да успеете да достигнете до крайно решение.

Какво трябва да знаем за хидроизолацията в банята

Това е един от основните етапи, свързан с изграждането на всяко мокро помещение, в това число и банята. Благодарение на слоят, представляващ хидроизолацията, не се допуска, насъбралата се под плочките влага, да причини щети. За нанасянето на самия слой се използва баданарка. Ако съществуват някакви критични зони, то тогава се полага и специална лента, наречена хидроизолационна лента.

Разбира се, това са неща, които малко от вас знаят, поради простата причина, че не ви се налага всеки ден да се занимавате с подобен вид дейност, освен ако това не е свързано пряко с вашата професия. Що се отнася до всички онези тънкости и специфики, за които е добре да сте информирани, в случай че сами ще поставяте хидроизолацията, то препоръчително е да се консултирате с човек с богат опит в тази сфера.

Какви видове хидроизолации за баня съществуват и на кой от тях да заложим

Ще започнем с еднокомпонентната хидроизолация, която е много предпочитана от крайния потребител. Тя позволява да бъде нанесена върху сухи и здрави грундирани основи. Основната й функция е да покрива фините линии и пукнатини. Подходяща е за използване както на закрито, така и на открито. За да се получи по-надеждно, то препоръчително е да се положат два последователни слоя. След разбъркването на самия разтвор идва ред на това да се снабдите с плоска четка, служеща за самото нанасяне.

Ако искате да си направите външна хидроизолация, то трябва да сте се подготвили с хидроизолационни шлем. Той е на циментова основа и обикновено служи за изолирането на строителните елементи. Предимствата му са обвързани с това, че не замръзва, както и не пропуска водните пари. Отделно от това е водоустойчив. Добре е да знаете, че преди да го нанесете, то трябва да сте се погрижили за това повърхностите да бъдат чисти и без никакви пукнатини върху тях.

Надяваме се да сме ви били полезни и много скоро да успеете да вземете правилно решение, свързано с хидроизолацията на банята.

Оценка