Отпушване на тоалетна - как да
Как да отпушим тоалетната – 5 бързи съвета

Тоалетната се задръства и то често. Това може да е едно изнервящо ВиК преживяване, да не споменаваме и смущаващо, в случай че имате гости.

Тоалетната – съвети при отпушването ѝ

Добрите новини са, че отпушването ѝ е сравнително лесно начинание – просто трябва да научите как.

Ще се радвате да разберете, че една запушена тоалетна най-често може да се отпуши в рамките на няколко минути и то без използването на скъпи химикали или продукти.

Съществуват няколко начина за отпушване, а повечето от материалите, които ще са ви нужни, може да намерите в дома си.

Важно е да запомните, че повечето задръствания се получават в следствие на незначителен проблем, но ако задръстването продължава повече време, тогава може да говорим за нещо по-сериозно и ще трябва да се обърнете към услугите на специалист.

Всяка ситуация е различна, но ние ви предлагаме 5 бързи съвета, с които може да отпушите тоалетната чиния.

1. Използвайте вакуум помпа

Вакуум помпата е страхотен инструмент за всеки запушен отводнителен канал в дома. Ако тоалетната ви е запушена, то едно от първите неща, които може да опитате, е вакуум помпата.

Тя е доста полезен инструмент и при запушен отводнителен канал на ваната, душа или мивката, но имайте предвид че помпите, направени за тоалетна, често са специализирани точно за нея и може да нямат същия ефект при другите отводнителните канали.

2. Изсипете кофа с вода

Този метод за отпушване е сравнително рискован, тъй като ако не проработи, има опасност водата в чинията да прелее.

Ако все пак сработи, тежестта на цялата вода би трябвало да избута причинителя на задръстването по тръбите.

Използвайте този метод само в случай, че сте убедени какъв е предметът, който причинява задръстването и че той може да бъде лесно избутан.

3. Разтвор с оцет и сода за хляб

Ако предпочитате вариант, който няма да включва пипането на чинията, то разтворът от оцет и сода за хляб е един страхотен начин за отпушване. Дори няма да ви се налага да цапате ръцете си.

За разтвора добавете 2 чаши оцет и половин чаша сода за хляб. След това го изсипете в тоалетната чиния и оставете да поседи така поне 1-2 часа (колкото по-дълго, толкова по-добре). Пуснете водата и се насладете на свободното преминаване на водата.

4. Опитайте с гореща вода и течен сапун

Един от най-изпипаните и проверени методи е използването на гореща вода и течен сапун. Този метод е ефективен благодарение на това, че горещата вода разхлабва излишната тоалетна хартия и отпадъци, докато течният сапун покрива тръбите, което помага за по-лесното отпушване.

Това е един от най-бързите и лесни методи, тъй като всеки има вода и течен сапун у дома, така че нямате извинения да не го опитате.

Смесете в една купа вряла вода и течен сапун, оставете сместа да постои 15-20 минути, след което я изсипете в тоалетната чиния.

5. Препарати за отпушване

Ако нищо друго не се получава, тогава може да се опрете на метода с химически препарат за отпушване. Доста хора избират този вариант и той често е един от най-ефективните.

Химическата смес гарантира бързо и лесно отпушване, като единственият минус е неприятната миризма, която не трябва да се вдишва директно.