Как да изберем кожен диван
Кожени дивани – 5 неща, за които да внимаваме при покупка

Добре познатите кожени дивани винаги са били класически избор за дома. Макар и дизайните да варират, подобно на стиловете, то няма съмнение, че мебелите от естествена кожа могат да изглеждат вечни и то без значителни усилия.

За какво да внимавам при избор на кожен диван

Но при избора на кожен диван трябва да се помислят повече неща от единствено стила и дизайна. Затова ви представяме 5 неща, които да гледате при избора на кожен диван.

1. Фиксирайте размера на плнираното пространството

Едно от най-важните неща, които трябва да направите преди да изберете кожен диван, е да вземете размерите в дома си.

Това може да изглежда като елементарно задание, но е от ключово значение. Размерът може значително да стесни опциите ви, а това ще направи решението ви по-лесно.

Предвидете между 5 и 10 см допълнително пространство, за да имате възможност да покривате новата си мебел с нещо или да пуснете завеса зад него.

2. Изберете подходящ цвят на дивана

Цветът е важен, тъй като трябва да си подхожда с интериора на стаята и на дома ви като цяло.

Изберете поне няколко цветови вариации, в случай че точно вашият цвят не е наличен в магазина.

Добра идея е да се обадите предварително и да попитате дали цветът, който сте си харесали, е наличен.

3. Уверете се, че кожата е естествена

Като за начало, трябва да се уверите че кожата е естествена. Ако имате познания по тази тема или вече притежавате някакъв друг мебел от естествена кожа, тогава би трябвало да е сравнително лесно да разберете дали кожата пред вас е естествена или не.

Основните неща, за които трябва да гледате, включват няколко елемента. Например, винаги проверявайте задната част на дивана. Огледайте се дали има едно единствено парче кожа или няколко, зашити заедно. Ако мебелта е увита в едно цяло парче кожа, то почти сигурно тя е изкуствена.

4. Сравнете цените на меката мебел

Разбира се, един от най-лесните начини да различите естествената кожа от изкуствената е цената. Имайте предвид, че понякога това също може да ви заблуди.

Никога няма гаранция, че скъпите кожени дивани са от естествен материал. Поради това не разчитайте само и единствено на цената. Но в повечето случаи тя ще ви подскаже дали има съмнение относно кожата или почти сигурно тя е изкуствена.

5. Усетете материята на кожения диван

Може да разпознаете естествената кожа по допира и мириса. Тя трябва да е мека и топла на допир и със сигурност трябва да има отличителен аромат, който е богат и привлекателен, за разлика от изкуствената кожа, която изпуска неприятна миризма на химикали.

Доверете се на сетивата си – изкуствената кожа все още не е пълно копие на естествената и това се усеща на място.