Видове покриви и кои са подходящи за нас
Видове покриви на къщи – какви са предпочитанията на хората

Неслучайно покривът бива наречен петата фасада на сградата, тъй като неговата роля е изключително важна. Той е така нареченото архитектурно продължение на цялостната постройка.

Освен това успява да предпази от редицата атмосферни влияния, които дават отражение върху сградата. Ето защо е необходимо, когато избираме покривното съоръжение на нашата постройка, то много да внимаваме, защото веднъж монтирано, трудно може да бъде подменено с друго такова.

Кой покрив е най-предпочитан от собствениците

Невъзможно е някой да отговори на този въпрос с една единствена дума. Разни хора, разни предпочитания, както се казва. Ако за един дадено съоръжение отговаря на изискванията му, то за друг би могло да бъде в пълен разрез с виждането му за естетика, удобство и функционалност.

Преди да изберат как точно да бъде построена тази част от дома, то хората мислят в перспектива и в повечето случаи се доверяват на правилно подбрани покривни линии, които в бъдеще да им осигурят под покривно пространство, което да се използва като таванско помещение или допълнителна стая за живеене.

Разнообразни са покривните съоръжения в съвремието. Няма значение на какъв вид ще се спрете, то задължително правило е да отговарят на следните няколко изисквания, за да си осигурите спокойствие и надеждност на сградата. Ето какви са те:

  • Да предпазва от дъжд и сняг – първото и най-важно правило;
  • Да бъде предвидено достатъчно пространство за под покривно пространство;
  • Добра устойчивост;
  • Да позволява лесен ремонт след време.

За да бъдем максимално полезни за читателите, то ние ще разгледаме едни от най-разпространените видове покриви.

Своевременно с това ще изложим на преден план техните предимства и недостатъци, така че да улесним избора ви, в случай че сте изправени пред подобна дилема.

Плоски покриви – защо хората ги предпочитат

Плоските конструкции са често срещани както у нас, така и по целия свят. Те са доста по ниско бюджетни и затова голяма част от строителните фирми залагат на тях. Частните лица обаче предпочитат да се доверят на друг вид, който ще бъде далеч по-ефективен и наклона няма да е толкова малък.

Друг недостатък на този тип съоръжения се изразява в това, че те не могат да се самопочистват добре и по този начин намаляват своята надеждност, заради продължителното събиране на дъжд, сняг.

Скатни покриви за нашия дом – кога са подходящи

В съпоставка с плоските покриви скатните са с далеч по-голям наклон, което позволява лесно самопочистване и в следствие на това надеждността му мигновено нараства. Съоръженията позволяват да се възползвате от подтаванско помещение.

При тях недостатъкът е, че цената им е драстично по-висока от тази на плоските.

Ако сте избрали да ви бъде монтиран, то имайте едно наум, че процесът по построяване ще отнеме не малко време и задължително трябва да се възползвате от услугите на професионална фирма, тъй като нивото на трудност при монтажа е много високо.

Списъкът с покривните съоръжения е много по-дълъг от този, който ние ви посочваме.

Ако искате да смените порива или сте в процес на построяване на частен дом, то съветът ни е да заложите на устойчиво съоръжение, без да се съобразявате до голяма степен с цената, която ще заплатите, тъй като сигурността и спокойствието на цялото ви семейство, са безценни.