Влагоабсорбиращи материали срещу домашна влага
Влагоабсорбатори – какви видове биват

Безспорно влагоабсорбаторите са един от най-ценните уреди в домове, в които присъства влага. Всеки от вас, който обитава жилище, в което цари плесен, е наясно, че влагата е перфектната среда, където той да се развива.

Видовете влагоабсорбатори

Затова единственото решение, е първо да изкореним нея и едва след това да се надяваме мухълът да изчезне. Няколко са основните вида влагоабсорбатори, предлагащи се на пазара днес.

Всеки от тях има уникални свойства, които биха могли да се използват за различни цели на абсорбиране.

За да бъдем максимално полезни на хората, нуждаещи се от спешно решение, то ние ще разгледаме внимателно няколкото основни вида, на които смятаме, че бихте могли да гласувате пълно доверие.

1. Силициев гел

За направата на този абсорбатор се използва натриев силикат. Неговото име може да бъде подвеждащо, защото тази форма на силициев диоксид е всъщност твърда, произведена в зърнеста или гранулирана форма.

Силициевият гел има много силен атрактивен ефект върху водните молекули. Материалът обикновено се поставя в пластмасова пропусклива пластмаса и се поставя вътре в херметически затворени контейнери, за да се предотврати унищожаването на влагата от другите съдържания.

Силициевият гел не трябва да се поглъща, тъй като е отровно вещество и за да се гарантира, че продуктът не се яде, производителите обикновено поставят предупреждение върху пластмасовия контейнер със силикагел.

Абсорбиращото качество на силициевият гел се проявява най-вече при стайна температура.

Този вариант безспорно е доста скъп, затова не ви го препоръчваме за огромни площи, като кухни и мазета. той би намерил страхотно приложение в гардеробиерки и други по-малки като площ места.

2. Абсорбенти от глина

Глинените абсорбери предлагат евтина алтернатива на абсорбиращата влага в дома или във всяко друго пространство, където влагата води до плесени. Някои домове, които използват глинени тухли, често не се получават от мухъл.

Съществува обаче един недостатък при използването на глинени абсорбери. Съдържанието на абсорбция на влага е много ниско в сравнение с другите два вида.

За силно влажни помещения не се препоръчват абсорбатори на глина. Други алтернативи на глинените абсорбери включват въглища, въглен, скали и груб чакъл.

3. Калциев хлорид

Може би най-добрият абсорбатор на влага е калциев хлорид, смес от хлор и калций. Той има много силно абсорбиращо влага свойство, което го прави идеален кандидат за проекти за висока влажност на абсорбиране на влага.

Ако сте решили да предпазите много влажните мазета или шкафове, то бъдете сигурни, че калциевият хлорид ще осигури онази ефективна абсорбация, от която всъщност се нуждаете.

В случай, че се нуждаете от евтино решение, то предлагаме ви да опитате да абсорбирате влагата с помощта на каменна сол. Тя, освен че не струва скъпо, се открива лесно на пазара.

Тези три вида влагоабсорбатори ще ви лишат от вредната за човешкото здраве плесен, която сама не ще реши да напусне дома ви.

Важно е да реагирате навременно и адекватно, тъй като в противен случай нещата могат да придобият доста по-сериозен облик и в един  момент да се окажете пристиснати от мухъла по стените си. Доверете се на нашите съвети и няма да съжалите за избора си.