Боядисване на дома

6 трика при боядисване на дома

Боядисването на пръв поглед изглежда елементарна задача. Подобна на всяка друга строително-ремонтна дейност, обаче, тя има своите специфики и трикчета. Днес ще ви разкажем за цели 6 от тях.

1. Облепете всичко с найлон

Ако не искате да обикаляте с шише ацетон и да изразходвате огромно количество време, нерви и ресурси, разчиствайки неприятни капки по вашите мебели и електроуреди, подготовката се явява много важна стъпка от целия процес.

Именно тук идва ролята на мекия найлон, предназначен за покриване на обекти при извършване на бояджийски работи.

Използвайте го смело и покрийте всички рискове участъци, а в най-добрия случай – почти всичко, което няма да боядисвате.

По този начин ще се презастраховате от неприятни случки и инциденти, като разливане на боя, за да сте сигурни, че ще се насладите на перфектен краен резултат.

2. Изгонете семейството

Колкото и да обичате близките си, особено ако имате деца, те най-вероятно по-скоро ще пречат, отколкото да ви помагат, въпреки старанието от тяхна страна.

Това предполага да работите самостоятелно или с помощта на близък приятел, за да можете да свършите качествено и в срок планираните задачи.

3. Използвайте хартиено тиксо

Както споменахме в първа точка, мекият бояджийски найлон е перфектен вариант при домашно боядисване.

Резонно, обаче, идва и въпросът как той да бъде закрепен, за да не го разнасяме из цялата къща.

Тук на помощ идва добре познатото хартиено тиксо, което е наистина перфектният вариант при подобни дейности.

Неговото лесно премахване и почистване ни дава възможност да го използваме широко, а така и да сме сигурни, че няма да оставим кочина или неприятни пръски по новия си паркет или пък върху екрана на чисто новия си телевизор.

4. Планирайте времето

Времето за боядисване има 4 основни компонента, които включват:

Подготовка

Тук влиза покупката на боя, облепването на предмети с найлон и хартиено тиксо, разчистването на ненужни вещи и т.н.

Този тип дейност има за цел да обезпечи гладкото протичане на последващия процес по боядисване на дома.

Боядисване

В този етап са заключени пряко асоциативните дейности в главата на всеки един човек, когато чуе думата „боядисване“.

Те включват както грундирането, така и боядисването на стените и тавана с бои или латекс.

Съхнене

След нанасянето на боята или латекса, логично е да отнеме време за тяхното изсъхване. Добра практик е да използваме отоплителни уреди, които да ускорят този процес, разбира се следва да затворим помещенията навсякъде, за да подобрим ефективността им.

Почистване и проветряване

След като сме уверени, че боята е изсъхнала, следва да премахнем и предпазните мерки, които сме интегрирали на етап „Подготовка“.

Събирането и изхвърлянето на найлоните, кофите с боя, ненужните четки и остатъците от хартиено тиксо са част именно от този етап.

След тях, обаче, следва да се погрижим и за вентилацията на помещението, защото в крайна сметка миризмата на прясна боя не е никак добра за здравето и комфорта както на вас, така и на вашите близки.

5. Използвайте качествени бои

Ако планирате ремонт, който да гарантира един по-красив дом за вашето семейство, най-логичното нещо е да инвестирате в по-висок клас бои и латекс.

Те имат съществено предимство и като такива съвсем рационално погледнато са и по-скъпи. Не допускайте компромиси, които могат да обезличат вашата идея за реновиране на домашната визия на вашия апартамент, къща или вила.

6. Съобразете цветовата гама

Би било абсурдно да използваме силно контрастни цветове, които да създават дискомфорт в перспектива за нашите близки.

На етап планиране следва да подберем и подходящата цветова гама, в която си представяме нашия нов и по-красив дом.

Добра практика е да се поддържа консистентност при вземането на тези решения, вместо да изпаднете в ситуацията всяка стая да е боядисана в различен цвят.

В случай, че живеете в по-малко жилище, използването на бяло и по-светлите нюанси често се оказва страхотна идея, която дава усещане за повече пространство и свобода.

Оценка