Как да проектираме уютен дом
Как да проектираме уютен и безстресов дом

Проектирането на уютен дом не е просто въпрос на естетика. Тук по-скоро става дума за това как всъщност се чувстваме докато сме си у дома.

Интериорните дизайнери и психотерапевти вярват, че дизайнът на дома влияе на нашето усещане за вътрешно благополучие и върху емоциите ни и дори може да повиши или намали нивото на тревожност и стрес.

Независимо дали сте изправени пред хронична тревожност или пред временен ситуационен стрес, създаването на спокойно жизнено пространство е голяма първа стъпка към предотвратяването и управлението на стресовите емоции. Ето какво препоръчват експертите.

1. Започнете с непотребните вещи

Може да изглежда очевидно, но организацията на домашната среда играе много голяма роля за това как се чувствате. Забелязали ли сте, че е по-трудно да се отпуснете, когато вашата всекидневна е пълна бъркотия?

Или че не можете да заспите, когато има разпръсната купчина пране до леглото ви? Оказва се, че има психологическа причина за това. Претрупаното пространство допринася за претоварването на ума.

Много е интересно да се види как тревожността или стресът на даден човек могат да бъдат отразени в състоянието на дома му. Разхвърляното пространство и бъркотията могат да влошат още повече тревожното състояние на човека.

Ето защо извършването на основно почистване на дома може драстично да повлияе на настроението и нивата на стрес.

Препоръчва се да се направи анализ на вещите, които не сте използвали за дълъг период от време. Ако например дадена вещ не е влязла в употреба през изминалата година, най-вероятно няма да я използвате и през тази.

2. Визуализирайте как трябва да изглежда спокойната домашна среда

След като сте елиминирали някои непосредствени причинители на стрес от дома си, започнете да мислите за това, какви елементи липсват, които биха могли да добавят чувство на спокойствие в ежедневието ви.

Упражненията по визуализация са първото и най-важно нещо, което ще ви подкара по правилния път за проектиране на спокойно и уютно жилищно пространство.

Какви цветове си представяте? Какви светлини? Какви мебели? Какво искате да разместите? Прекарайте време, фокусирайки се върху тези чувства и ги усетете, след това ги запишете. Това ще ви помогне да бъдете по-осъзнати по въпроса с декорирането на вашето пространство.

3. Украсете според своите усещания

Когато мислите за декора, изберете боя или обзавеждане, което се свързва с вашата визуализация и списък с чувствата, които сте описали на лист по-рано. Какви цветове ви помагат да се чувствате спокойни и релаксирани?

Какви текстури ви помагат да се чувствате в уютна обстановка? Какво ви вдъхновява, утешава и отпуска? Това са факторите, които трябва да обмислите, когато се готвите да декорирате.

4. Направете някои практически допълнения

Ако препроектирането на цялата ви дневна ще натовари сериозно бюджета ви и има риск да повиши сериозно нивата на стрес, на които сте подложени, съсредоточете се върху по-малки промени, които ще бъдат видими за окото, но ще са и по-малко натоварващи за джоба ви.

Вкарайте във вашето пространство всичките си любими предмети. Поставете свещи, тамян, мека светлина, успокояващи или живи цветове, след което ще забележите промяната.