монтаж на гипсокартон
Как се монтира гипсокартон на стена

Един от най-често използваните материали при ремонт на жилища, безспорно е гипсокартонът. Той намира приложение както при ремонтната дейност, свързана с апартаменти, офиси, къщи, вили и други сгради. Използван е от строителните специалисти с наистина голям успех и затова се превръща в предпочитан материал, гарантиращ наистина впечатляващи крайни резултати.

Благодарение на него, можете да превърнете всеки скучен и семпъл таван в същинско произведение на изкуството, което да се превърне в основен акцент в дома ви. Освен за тавани, гипсокартонът може да се използва и на още много други места, например за стената. Чрез този материал ще станете свидетели на разнообразни и естетични форми, които ще ви оставят без дъх.

За да ви послужи тази статия като ориентир, а дори и като наръчник, то ние ще се опитаме максимално подробно и без да навлизаме в излишни разяснения, да обясним как точно протича монтажът на този материал върху стената. В стремежа си да отговорим на колкото се може повече въпроси, то ние ще разгледаме два вида монтаж – монтаж на конструкция и монтаж чрез лепене. Вярваме, че в един момент ще припознаете себе си в редовете и ще успеете да се върнете в точния коловоз, в случай че сте се отклонили в грешна посока.

Какво трябва да знаем за монтажа на конструкция

Тук ключова роля играят набора от инструменти, които задължително трябва да ви бъдат под ръка. Затова съветваме всеки от вас, който възнамерява да стартира подобна дейност, да се оборудва добре с всеки изискващ се инструмент, така че да не се налага в процес на монтиране да прекратява своята работа.

Наистина не е нужно да притежавате кой знае какви умения. Смятаме, че предварителната подготовка е достатъчна, за да се справите с поставянето на гипсокартона на стената. Както вече споменахме, инструментите са фундамент, за който не бива да забравяте.

UD профилите служат за обикалянето на цялата стена. Самите листове гипсокартон трябва да се разминават с минимум 15 см при монтажа. За да се захванат отделните листове, се използват винтоверта с рапидни винтове с дължина 2.5 см, като е желателно разстоянието да е поне на 1 см от ръба на гипсокартона.

Какви са спецификите при поставяне на гипсокартон чрез лепене

Разбира се, както и сами бихте могли да се досетите, тук се използват не каквито и да било лепила, а изцяло специализирани и то от много висок клас. Това, на практика, гарантира устойчивостта и здравината на извършения монтаж. Препоръчително е самата стена да не бъде много крива, тъй като това може да възпрепятства работата ви. Ако ли пък не е достатъчно равна, то задължително следва да бъде измерена денивелацията.

Много внимателно се залепват самите листове гипсокартон, като внимателно трябва да се притиснат към топките от лепило. Не притискайте прекалено силно, за да не нараните листовете. Залепени накриво и притиснати много силно, листовете трябва да се отлепят и да се залепят отново, което ще ви върне в изходна позиция. Затова и нашият съвет е да бъдете изключително внимателни и прецизни.

Като заключение можем да добавим, че поставянето на гипсокартон на стена е много лесна задача, с която почти всеки един може да се справи, без помощта на специалист.