Какво трябва да знаем за основен ремонт
Основен ремонт на помещение – какво трябва да знаем

Ако ви предстои основен ремонт на помещение, без значение дали става дума за жилище или офис, първото най-важно нещо е идеята. Първоначалният план, макар и пълен с неясноти, ще ви позволи да поставите щрихите на бъдещия проект.

След като вече имате основните представи какво искате да постигнете, идва наред и първата стъпка по работата върху проекта, а именно избора на фирма, която да осъществи плановете ви.

Мнозина се решават на смелата стъпка да се заемат сами с работата, но това не е препоръчително, дори и ако разполагате с необичайно много умения. Даже и в подобни ситуации по-добре би било да се доверите на някой, който наистина знае какво прави и разполага с техниката да го свърши.

Фирма за основен ремонт – къде да търсим

При избора на фирма ще попаднете на много предложения, едно от друго по-примамливи. Трябва да се ограничите обаче единствено до тези, които са във вашата околност.

Ако например сте от София, работата с фирма от друг съседен град може да оскъпи значително услугата, която искате да ползвате. Това несъмнено е неприятно и не си струва.

Да не говорим за времето, което ще е нужно на майсторите за да дойдат до вас и да си тръгнат. Това ще окаже влияние не само на качеството на работата, но и на времето, за което тя ще се извърши.

Опитайте се да се ограничите до специалисти, за които имате някакви добри отзиви. Това може да са хора, които са ви препоръчани от ваши близки приятели и роднини например, но не е изключено и да се доверите на някоя реномирана фирма, която просто е добила добра репутация и сте чули за нея от Интернет.

Изисквайте да ви се издаде документ за свършената работа, който да гарантира, че при проблем майсторите ще отстранят повредата. Ако сте наели фирма, която да постави плочки на вашата баня, а после се окаже, че в съседите под вас е протекло, редно е аварията да се отстрани от фирмата, която е ремонтирала помещението.

Как се определя цената за основен ремонт

Преди да се започне голям ремонт, определянето на цената е сред основните моменти. Това е от много голямо значение, защото така ще знаем какво можем да си позволим и какво не.

Един от вариантите е да се обсъди с професионалистите какви са наличните възможности, а те на свой ред ще ни насочат към това как максимално да оползотворим своя бюджет.

Важно е да се каже, че не е възможно да се каже твърда цена преди специалистите да огледат въпросния обект. След като всичко се разгледа, вие ще получите оферта, която съответно на свой ред да обмислите.

Подготовка на помещението за ремонтни дейности

Много важно е преди да започнете ремонтна дейност да ангажирате фирма, която да подготви терена за работа. Това не е скъпа услуга, но за сметка на може да определи целия останал процес и успеха на крайния резултат.

Къртене на бетон, избиване на врати и прозорци, къртене на стари плочки и много други – всичко това са изключително важни подготвителни действия, които ще ви осигурят по-гладко протичане на цялата ремонтна дейност.

Важно е също така да извозите отпадъците от подготовката на помещението. Всички премахнати стари плочки, каси на врати и парчета бетон трябва да се извозят от специализирана фирма.

Работата следва определен ред и план-график

Ако говорим за извършване на тотален ремонт на помещение, първото най-важно нещо е да освободите терена. Трябва да премахнете всичкото обзавеждане, а ако евентуално нещо остава вътре (макар и това да не е препоръчително), то трябва да се покрие с найлон, който да предпази от повреда.

Ако цялото помещение е за ремонт, тогава е важно да се следва ред отгоре надолу и отвън навътре. Това означава, че работата трябва да върви от тавана към пода и от прозорците към стените, както следва:

  1. Смяна на дограма;
  2. Мазане на таван;
  3. Измазване на стени;
  4. Поставяне (или обработване) на подова настилка.

Доброто планиране на основен ремонт на вашето жилище ще ви даде ясни и конкретни перспективи за крайния резултат, както и за срока за неговото постигане. Не подценявайте планирането, ако не искате на по-късен етап да се разочаровате!