Изолация на къща

Външна топлоизолация – за и против

В тази статия имаме за цел да изтъкнем ползите и вредите от това да заложите на външната топлоизолация. Надяваме се след като прочетете цялата статия, то сами да можете да вземете решение, свързано с това дали да инвестирате в поставянето й или да продължите с търсенето на по-адекватно решение.

След като вече ви се е наложил ода платите изключително солени сметки за отопление през зимата, то навярно започвате да мислите върху това как да ограничите топлинните загуби в бъдеще. Пред вас със сигурност съществуват няколко варианта, сред които да избирате. Не е тайна, че значителен процент от хората в обществото залагат на външната изолация и ползите от нея. Съществуват обаче и не малко крайни потребители, които отричат външната изолация, заради негативите, до които води тя.

Кое е правилното решение, което трябва да вземем

Считаме за най-оптимално решение поставянето на изолация на външните стени на сградата. На пазара съществува крайно голямо разнообразие от видове материали, използвани при направата на изолация и от вас самите зависи, на кой ще се спрете.

Задължително правило е обаче, когато избирате, то да вземете под внимание условията на живот в сградата, която обитавате. Така изборът ви ще бъде възможно най-правилен и последиците от него ще са положителни.

Какви са причините да заложите на външна топлоизолация

За да бъдем колкото се може по-полезни на онази група от хора, на които тепърва им предстои да направят избор, то ние ще посочим някой от характеристиките и спецификите на външната изолация, така че да чувстват себе си достатъчно компетентни и информирани, преди да са взели генерално решение.

При поставянето на външна изолация, вие ставате свидетели на:

  • Прекъсване на термо мостовете и елиминиране загубата на топлина чрез тях;
  • Намаляване на корозията на арматурата в бетонните елементи, в следствие на това, че точката на конденз е извън стената;
  • Липса на влага отвън;
  • Запазване пространството на стаите;
  • Обновен облик на фасадата;
  • Стените акумулират част от топлината, което води до по-бавното изстиване на помещението след прекъсването на затоплянето.

Какви са причините да се въздържите от поставянето на външна изолация

Както и сами можете да предположите не всеки от нас има добро мнение и отношение към външната изолация. Не е малък и процентът от хора, които считат тази корекция на сградата за напълно ненужна. Ето защо:

  • Много по-високата цена на външната изолация, в сравнение с вътрешната;
  • Необходимо е монтаж на скеле, както и в работния процес трябва да участва алпинист;
  • Заради ниската плътност на самите материали, използвани при направата на изолацията, съществува огромен риск от повреда на фасадата.
Оценка